lørdag 30. mai 2009

Squash-carbonaraCarbonara er en klassisk pastasaus med fløte, bacon og parmesan. Denne oppskriften krever at du bruker en stor stekepanne, eventuelt en stekeform med høye kanter, slik at du kan vende ordentlig på pastaen. Det er lurt å gjøre  så mye som mulig av hakking, kutting, riving og borddekking på forhånd, for når ting først begynner å koke, går det ganske fort i svingene!

Til 4 porsjoner trenger du:
 • havsalt og nymalt svart pepper
 • 3 store (evt 6 små/middels) gule og grønne squash
 • 500 g penne
 • 4 store eggeplommer
 • 1 dl kremfløte
 • 2 gode never nyrevet parmesan
 • olivenolje
 • 12 tjukke skiver pancetta eller bacon, skåret i mindre biter
 • en liten bunt frisk timian, bare bladene.
Og dette gjør du:

Kok opp en stor kjele med saltet vann. Del squashen i to på langs, større squash deler du i fire. Fjern og kast eventuelle myke partier i midten, og skjær deretter squashen på skrå i grove biter med omtrent samme størrelse som pennepasta. Mindre squash kan du skjære i tynne skiver. Når vannet nå koker, har du i pastaen og koker den etter anvisningene på pakken.

Til den kremaktige carbonarasausen har du eggeplommene i en bolle, tilsetter fløten og halvparten av parmesanen og blander alt sammen med en gaffel. Dryss på litt salt og pepper og sett til side.

Varm en stor stekepanne, ha i en god slant olivenolje, og stek pancetta eller bacon mørkebrunt og sprøtt. Ha i squashskivene og 2 store klyper svart pepper - ikke bare som krydder, men for å få det til å rive skikkelig. Dryss timianblader i og rør godt, slik at all squashen blir dekket av oljen. Stek squashen til den begynner å bli gyllen og litt mørere.

Nå er det viktig at du gjør ting riktig og raskt, ellers risikerer du at carbonaraen blir ødelagt. Når pastaen er kokt, lar du den renne av og tar vare på litt av kokevannet. Så slenger du øyeblikkelig pastaen i pannen med squashen og baconet, deretter tar du pannen av varmen og har i en liten øse av kokevannet som du tok vare på. Til sist vender du inn fløteblandingen. Rør raskt sammen. (Ikke mer koking nå, da blir det eggerøre!)

Mens du blander pasta og saus, drysser du i resten av parmesanen og litt mer av kokevannet, hvis det er nødvendig, slik at sausen blir silkeblank. Smak raskt om det trengs mer salt og pepper. Server og spis retten øyeblikkelig, for sausen kan bli tjukk og tung hvis den får stå en stund.

Musikkforslag: 
Esbjörn Svensson Trio - Eighthundred streets by feet

1 kommentar:

 1. I dag har jeg prøvd "kjapp kylling i curry", det ble knallgodt!! :-) Takk for god oppskrift!

  SvarSlett

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin