Det viser seg at blogging er så mye morsommere enn eksamenslesing. Jeg lovte dere oppskrift på hjemmetlaget rødvinsgløgg tidligere i dag, så her kommer den. Oppskriften er basert på Claus Meyer sin oppskrift på nordisk gløgg som du finner her. Meyer er en veldig kjent dansk kokk og var i følge Wikipedia med på å starte verdens visstnok beste restaurant, Noma. Denne gløggen er fantastisk god, ganske sterk og kraftig, og inneholder masse gode ingredienser for oss voksne som rødvin, portvin, akevitt mm. Til 2 liter trenger du:- 12,5 g hele nelliker
- 12,5 g kardemomme, malt
- 1 kanelstang
- 1/2 tsk muskatnøtt, malt
- Skall fra 1/2 appelsin
- Saft fra 1 1/2 appelsin
- Skall og saft fra 1/2 sitron
- 25 g revet fersk ingefær
- 250 g sukker, helst rørsukker
- 25 g hakkede rosiner
- 15 g apsikat - syltet appelsin-/pomeransskall (fås kjøpt i butikken)
- 2 stk laurbærblad
- 7,5 g hel sort pepper
- 5 g hel allehånde
- 2 flasker rødvin (kraftig)
- 2,5 dl portvin
- 1,5 dl mørk rom
- 1,5 dl akvavitt (vodka kan eventuelt også brukes)
- Rosiner og hakkede mandler etter ønske
Før servering, varm gløggen opp til 60-70 grader og tilsett akvavitt. Serveres tradisjonelt med rosiner og hakkede mandler. Du kan eventuelt la rosinene trekke i litt akvavitt i 1 time før servering. For en litt søtere gløgg, kan du tilsette litt mer sukker.
Musikkforslag: Otto Brandenburg med Søren Banjomus. Her snakker vi julestemning fra Danmark! Spesielt etter et glass eller to med denne såkalte rødvinsgløggen, eller spritgløggen om du vil!
I don’t know how can I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.
SvarSlettI like your approach on the topic. Your article is as interesting as your previous writings. Keep up the good work, thanks a lot.
SvarSlettI am extremely impressed along with your writing abilities and also with the format in your blog. Stay up to the excellent high quality writing, it's rare to find a nice weblog like this one these days.
SvarSlettDet er riktig nok et gammelt innlegg, men jeg brukte nu denne som utgangspunkt. Som dansker og med lang dansk julegløgg-tradisjon så vet jeg at man ikke skal bruke sukker annet enn for å smake til på slutten. Man bør heller ha masse rosiner (og her mener jeg masse) for når de har ligget lenge nok over 60 grader så avgir de naturlig søtestoff som gjør gløggen søt. Jeg brukte også aprikoser og epler for ekstra julestemning.
SvarSlettJeg hadde all krydder og fyll oppi grytra med 1 liter vann og kokte det til det meste av vannet var borte. Heretter fyllte jeg på med rødvin og sprit samt en god mørk juleøl (75cl)
Akvevitt ble byttet ut med whisky og jeg hadde all alkohol oppi samtidig. Det er viktig ikke å koke dette men ha det på 70-75 grader for ikke å koke alkoholen ut.
Denne ble helt suveren og kan varmt anbefales!