lørdag 11. desember 2010

Desemberkos: Lussekatter

Hva skal man gjøre når man ikke har noe å finne på en fredagskveld midt i eksamenstiden? Jeg vet! Bake lussekatter! Det er første gang i hele mitt liv jeg har bakt lussekatter...og første gang jeg har bakt noe med gjær her i USA. Det gjorde bakingen til et noe interessant prosjekt, men verdt det! Jeg vet at det ikke er Santa Lucia før mandag 13. desember, men disse er gode selv om du fryser dem ned. Og siden det er eksamen på mandag, er lussekatter fantastisk motivasjonsmat til å ta med seg!
Til 12-16 lussekatter trenger du:
  • 1/4 safran (du kan eventuelt også bruke gurkemeie)
  • 2,5 dl melk
  • 1 pk tørrgjær (du kan eventuelt også bruke fersk gjær for søt bakst)
  • 200 g sukker
  • 120 g smør eller Melange
  • 575 g hvetemel
  • 1 tsk salt
  • 2 egg, vispet sammen
  • 1 egg til pensling
Smelt smøret i en kjele sammen med melken. Bland inn knust safran. La det avkjøle til ca 40 grader.

Bland alt det tørre i en bolle, men la litt av melet være igjen for å justere konsistensen. Tilsett deretter det våte og elt godt sammen slik at "gjæringsprosessen" begynner. Bland deretter inn de sammenpiskede eggene. Elt dette lenge (10-15 min) til du har en smidig deig. Det beste er å bruke en kjøkkenmaskin dersom du ikke ønsker en liten treningsøkt for armene.

Dekk deigen med plast og sett den et varmt og tørt sted i ca 1 time.

Når deigen har hevet deler du deigen i ca 12-16 deler. Rull delene til pølser og form deretter som åttetall. Legg disse på en bakeplate. Deretter kan du sette dem til etterheving i 1 - 1 1/2 time dersom du ikke er så utålmodig som jeg er!

Etter etterhevingen pynter du lussekattene med rosiner og pensler med sammenpisket egg.

Stekes på 195 grader i 10-15 min eller inntil de har en jevn gylden farge.

Drikkeforslag: Varm kakao med kanelstang

Musikkforslag: Sølvguttene med Det hev ei rosa sprunge

Forresten: det er få her i USA som har hørt om lussekatter. Likevel fant jeg flere amerikanske matnettsider som omtalte svenske lussekatter som St. Lucy eller Saint Lucia buns. Bare en liten fun-fact!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin