torsdag 1. april 2010

Hasselnøtt- og sjokoladefriand

"Friand" er en type fransk bakverk som minner veldig om muffins egentlig. Forskjellen er at mesteparten av hvetemelet er byttet ut med malte nøtter eller mandler, vi bruker melis i stedet for sukker, og kun eggehviter i stedet for hele egg. Dette gir bakverket et lett og luftig preg.

Til 8 store friander trenger du:

 • 8 store muffinsformer (Ideelt sett skal formene være ovale, men runde funker helt fint!)
 • 200 g hele hasselnøtter
 • 185 g smør
 • 6 eggehviter
 • 150 g hvetemel
 • 30 g kakaopulver
 • 250 g melis
 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
 2. Fordel hasselnøttene utover en stekeplate og rist dem i ovnen i 8-10 minutter, eller til de begynner å dufte. Pass godt på så de ikke blir svidd. Pakk nøttene i et rent kjøkkenhåndkle, og gni dem hardt til skallet løsner. Kast skallene. Avkjøl nøttene og finmal dem.
 3. Smelt smøret og la det koke på svak varme i 3-4 minutter. Ta gryten av varmen og avkjøl smøret til det blir lunkent.
 4. Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. (TIPS: Eggeplommene kan fryses og brukes ved en senere anledning. Da er det lurt å vispe dem lett sammen først.) Pisk eggehvitene til de skummer men ikke er helt stive.
 5. Sikt mel, kakaopulver og melis i en stor bolle. Rør inn de malte hasselnøttene. Lag en grop i midten, tilsett eggehviter og smør og bland det godt sammen.
 6. Fordel røren i formene til den står 3/4 opp i hver form. Sett formene på en stekeplate, og stek dem midt i ovnen i 20-25 minutter eller til det ikke fester seg deig på en bakepinne når den stikkes i midten av kakene. Ta kakene ut, og avkjøl i formen i fem minutter. Vend dem deretter ut på en rist, og avkjøl helt. Dryss eventuelt med melis før servering.

Drikkeforslag: Nybrygget kaffe eller iskald melk.


2 kommentarer:

 1. er det en deilig aprilspøk eller??? Hehe....TAkk for sist, det var veldig koselig =) klem Anki

  SvarSlett
 2. Detta såg ju bara sååå gott ut :-)

  SvarSlett

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin