lørdag 2. januar 2010

Seco de Cordero - Lammegryte fra Sør-Amerika



Årets siste måltid ble en verdig avslutning på et spennende kulinarisk år her i huset. Jeg fant denne oppskriften på matprat.no, og har forandret bittelitt på den.

Vær oppmerksom på at dette måltidet tar sin tid å tilberede, siden kjøttet først skal marineres og deretter kokes mørt.

Til 2 personer trenger du:
  • 500-600 g grytekjøtt av lam, uten bein
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • 1/2 ts havsalt
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 dl god rødvinseddik
  • 1 ss olivenolje
  • 3/4 ss finakket jalapeno
  • 1/2 gul løk
  • 1 dl øl
  • 4 dl oksekraft
  • 2 poteter
  • en raus neve finhakket frisk koriander
  • vann til å spe med
  • Nanbrød til servering
Slik gjør du det:
  1. Skjær lammekjøttet i store terninger og fjern litt av fettet om ønskelig
  2. Ha hvitløk, salt, pepper og spisskummen i en bolle. Bland i rødvinseddik og olje, og legg lammekjøttet i. Pass på at alt er dekket av marinaden. Dekk til med plast og la stå i romtemperatur i 2-3 timer, eller lengre i kjøleskap.
  3. Ta kjøttet ut av marinaden og ta vare på marinaden til senere. Ha litt olivenolje i en stor panne og brun lammekjøttet på sterk varme. Brun gjerne kjøttet i flere omganger hvis du lager til mange.
  4. Skru ned varmen og tilsett finhakket jalapeno og løk. Bland godt og la det surre i 10-12 minutter.
  5. Tilsett ølet og kok gryteretten til nesten all væsken er fordampet. Det tar ca 15 minutter. Tilsett så oksekraften, kok opp og la trekke i 1,5 time til kjøttet er mørt. Sjekk gryten med jevne mellomrom, det kan godt hende du må spe med ekstra vann underveis.
  6. Skrell potetene og kutt dem i båter. Ha dem over i gryta, og la alt trekke videre til potetene er møre, ca 20 minutter. Like før servering tilsetter du resten av marinaden og finhakket koriander. Bland godt og la det få et raskt oppkok før du serverer. Server med nanbrød og gjerne litt yoghurt naturell ved siden. Maten er ganske sterk!
Drikkeforslag: Øl! For eksempel Amstel Pulse..

Musikkforslag: Lyden av nyttårsraketter

1 kommentar:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin