lørdag 23. oktober 2010

Klisne kanelboller med lønnesirup og pekannøtter


Åh... Jeg får vann i munnen bare av å *tenke* på disse fantastiske godbitene.. Oppskriften er hentet fra boken "Breakfast & Brunch", og med tanke på alt arbeidet med bollene passer de nok bedre som "Brunch" enn som "Breakfast". Du må altså belage deg på å bruke god tid hvis får lyst til å lage disse :)

Til ca 16 boller trenger du:

  • 2,5 dl helmelk (+ litt ekstra til pensling)
  • 85 g smør/margarin
  • 500 g hvetemel
  • 50 g muscovadosukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1/2 teskje salt
  • 1 egg
Fyll:
  • 75 g smør/margarin
  • 75 ml lønnesirup
  • 75 g muscovadosukker
  • 1 ss malt kanel
  • 100 g hakkede pekannøtter (dersom du ikke får tak i pekannøtter kan du bruke vanlige valnøtter)
Slik gjør du:

Ha melk og smør i en gryte og varm forsiktig opp til smøret har smeltet. Trekk gryten av platen og la det kjølne til det omtrent er fingervarmt.

Ha mel, sukker, tørrgjær og salt i en bolle. Ha egget i det lunkne melken, og visp det sammen.
Lag en grop i melblandingen og hell melkebladningen oppi. Rør forsiktig med en tresleiv til alt er blandet og ha deigen ut på et melet bakebord. Kna godt i 10 minutter, til deigen er smidig.

Ha deigen i en lett oljet bolle og dekk med plastfolie. La den stå og heve i 1-2 timer.

I mens lager du fyllet. Bland smør, lønnesirup, sukker og kanel i en liten bolle og sett til side.

Når deigen er ferdighevet, trykker du forsiktig luften ut av den og legger den på bakebordet. Form den til et rektangel (ca 30x40 cm). Spre fyllet utover deien og dryss de hakkede nøttene over. Rull deigen sammen og legg den i kjøleskapet i en times tid.

Skjær rullen i 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakebrett. La det være litt plass mellom dem. Dekk til med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la bollene heve i ca 30 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader i mens du venter.

Pensle bollene med litt melk og sett dem i stekeovnen. Skru umiddelbart ned temperaturen til 180 grader, og bak i 12-15 minutter til de er gylne og gjennomstekte.

Drikkeforslag: Melk eller te

Musikkforslag: Nina Simone - I want a little sugar in my bowl.




6 kommentarer:

  1. Dette såg og høyrtest utruleg godt ut:o) Har ei bolledeig på heving no, men har definitivt ikkje rette ingrediensane...Men denne skal absoøutt prøvast!!

    SvarSlett
  2. Disse ser bare så utrolig deilige ut. Får vann i munnen bare av å se bilde av de.
    Ser ut som om dere lager mye godt. Det må jeg bli flinkere til...

    Kjekt du vil vøre med på lotteriet mitt! :)

    SvarSlett
  3. Takk for hyggelige kommentarer :) Bollene er utrolig gode, virkelig verdt "strevet" :)

    SvarSlett
  4. Kan man bruke vanlig sirup eller må det være lønnisirup?

    SvarSlett
  5. Hmmm.... Godt spørsmål.. Jeg har ikke prøvd med vanlig sirup, men jeg vet at lønnesirup er mer flytende i konsistensen og smaker litt mer karamell-aktig. Du kan jo gjøre et forsøk? :) Artig hvis du legger igjen en kommentar og forteller hvordan det gikk :)

    SvarSlett

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin