onsdag 12. desember 2012

Kyllingpai

Dette er en herlig, stor, varm og mektig kyllingpai. Ordentlig "comfort-food" til kalde vinterdager!



Du trenger:

Bunn:
260 g mel
200 g smør
inntil 1 dl kaldt vann
litt salt
1 egg til pensling

Fyll:
20 g smør
20 g mel
2,5 dl melk
2 eggeplommer
1/4 brokkoli
2 stilker finsnittet vårløk eller to sjalottløk
2 ss cashewnøtter eller pinjekjerner
2 stekte kyllingfileter
1 ss finhakket gressløk eller persille
En neve revet ost (jarlsberg, talleggio e.l.)

En god salat til servering.

Slik gjør du:

Lag paideigen først. Kjør alle ingrediensene sammen i en mikser, og juster litt og litt med vannet til passe konsistens. Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskapet i en halvtimes tid. Da blir den så mye mer medgjørlig. Ta av litt av paideigen og legg tilbake i kjøleskapet. Dette skal brukes til lokket. Trykk resten ut i en paiform og blindstek den på ca 180 grader i 15 minutter. Jeg pleier å pakke den inn i aluminiumsfolie og fylle med tørkede erter, for å unngå at den blåser seg opp eller svir seg.

Gjør klart fyllet. Kok brokkolibukettene, kutt kyllingene i terninger og stek dem, hakk nøtter og løk og sett alt til side.

Lag hvit saus av mel, smør og melk. Smelt smøret og ha i melet og la dette stå på litt under middels varme under stadig omrøring i ca 5 minutter for å få vekk melsmaken. Ha så i melken. Vær oppmerksom, for det tykner kjempefort og du må røre hele tiden for å unngå klumper. (Det har gått noen hvite sauser i vasken her i huset, men med litt øvelse så får du feelingen :))

Vend inn kokte brokkolibuketter, stekt kylling, hakkede nøtter, vårløk, eggeplommer og ost, og smak til med salt, pepper og urter. Ha så alt fyllet over i paiskallet. Pensle med egg på kanten. Kjevle ut resten av deigen og legg dette på som lokk. Kutt mønster i lokket (for å slippe ut dampen) og stek på 190 grader i ca 30 minutter til paien har "satt seg". Prøv deg frem med din egen stekeovn. Kanskje du må skru opp varmen litt eller la den stå litt lenger.

Server paien lun med en god salat til!

Drikkeforslag:
En fruktig hvitvin med god friskhet, for eksempel sauvignon blanc fra New Zealand. Du kan også prøve en skikkelig eplecider (gjerne fra engelske Sheppy´s eller franske Dupont).
Eplemost er dermed et godt alkoholfritt alternativ. Jeg anbefaler Gravenstein fra Ringi! Den finnes på Vinmonopolet og i velassorterte matbutikker.

Musikkforslag:
Ella Fitzgerald - Let it snow! Let it snow! Let it snow!


Oppskriften er hentet fra kokeboken "Mat og drikke" av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin