onsdag 30. juni 2010

Maiskaker med bacon og avokado


Her er den første oppskriften jeg prøvde fra boka "Breakfast & Brunch" som jeg nevnte i dette innlegget. Det ble en god og mektig søndagsfrokost, det kan jeg love dere!

Til 4 personer trenger du:
  • 75 g "self raising flour" *
  • 30 g maismel eller polenta
  • 1/2 ts natron
  • en klype kajennepepper
  • 2 store egg
  • 150 ml lettrømme
  • 400 g hermetisk mais (vekt etter avsiling)
  • 3 vårløk i fine ringer
  • 12 skiver bacon
  • olje til steking
  • 1 avocado
  • en liten håndfull ruccolasalat
  • havsalt og nykvernet pepper
* "Self-raising flour" brukes ofte i engelske oppskrifter, men jeg har ikke funnet det i butikken ennå! Det går derimot fint an å lage det selv. Det er bare å blande sammen 150 g hvetemel, 1 ts bakepulver og 1/4 ts salt. Oppbevar melblandingen i en tett boks.

Slik gjør du det:
  1. Forvarm grillen i stekeovnen.
  2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen eggene, rømme, mais og vårløk i en annen bolle. Ha blandingen over i det tørre, krydre med salt og pepper og bland godt. Røren skal være ganske fast.
  3. Grill baconet til det er sprøtt, pass på så det ikke svir seg.
  4. Ha 2 ss olje i en stekepanne på middels varme. Stek kakene i ca 2 minutter på hver side til de er gyldne og gjennomstekte. Legg dem på en tallerken og dekk til med aluminiumsfolie så de holder seg varme mens du steker resten.
  5. Server maiskakene med et par skiver avokado, sprøstekt bacon, ruccolasalat og et dryss av svart pepper.

Drikkeforslag: Cappuccino eller en god juice.

Musikkforslag: Jive Romeros - So Rare




søndag 13. juni 2010

Lynrask gulrotkake

Småsulten, godterisugen, sliten og sukkeravhengig ser jeg overskriften "Gulrotkake på fem minutter" på dagbladet.no. Kan det være sant? Kan man lage god gulrotkake så raskt? Svaret er ja...det fungerer faktisk ganske så bra! Selvfølgelig er den ikke like luftig som en ordentlig gulrotkake. Likevel; den saftig og deilig når den er helt ferskt. Anbefales virkelig som søndagskos! Til én liten skål, kopp eller annen mikrobølgevennlig kjøkkengrei trenger du:
  • 4 ss mel
  • 4 ss sukker
  • 0,3 ts salt
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 stk gulrot
  • 2 ss egg
  • 2,5 ss olje
Bland det tørre i en kopp eller skål. Pass på å være nøyaktig. Ellers ender du opp med å måtte justere konsistensen slik som jeg måtte. Pisk egget og rør inn sammen med gulroten og oljen.

Stek kaken i mikrobølgeovn på 700-800 watt i 2 minutter og 45 sekunder eller 3 minutter.

Kan gjerne serveres med vaniljeis eller deilig philadelphia osteglasur.

Drikkeforslag: Afrikansk rooibos-te

søndag 6. juni 2010

Books for cooks!




For noen uker siden var jeg og min kjære i London for å feire fem gode år som kone og mann :) Før vi dro hørte vi på Tor Åge Bringsværds reiseskildring "London", og ble tipset om kokebokhandelen Books for Cooks. Vi tok derfor turen til Notting Hill, nærmere bestemt 4 Blenheim Crescent (som forøvrig er en sidegate til den mer kjente Portobello Road.)

...For en bokhandel! Et aldri så lite Mekka for alle oss kokebok-entusiaster. Det er kokebøker fra gulv til tak i alle slags størrelser, temaer og prisklasser. Innerst i bokhandelen er det en kafé med lunsjmat, kaffe og kaker fra kjøkkenet. Vi var fortsatt gode og mette etter frokosten på Pret-A-Manger, så vi får heller prøve maten neste gang vi besøker bokhandelen. Vi klarte heldigvis å begrense shoppingen til én bok hver (men det var ikke lett!). Jeg kjøpte en fin liten bok som heter "Breakfast & Brunch" og mannen min kjøpte "The Bread Bible", en fantastisk bok om brødbaking. Jeg kommer til å legge ut noen av oppskriftene her på bloggen i nærmeste framtid :)




Hvis du er i London (og du liker matlaging og kokebøker) anbefaler jeg deg virkelig å ta turen til Notting Hill og besøke Books for Cooks! Bokhandelen er åpen tirsdag - lørdag kl 10.00-18.00, men holder stengt de tre siste ukene i august, samt ´Bank Holidays´.

tirsdag 1. juni 2010

Hjemmelaget nan

Jeg digger indisk mat. Og det aller beste jeg vet er nanbrød. Jeg bestiller ofte ett eller to når jeg er på restaurant, og synes det er skikkelig nedtur å spise nanbrød fra butikken. Overraskelsen var derfor stor da jeg testet ut hjemmelaget nan. Det var sååååå godt. Oppskriften fant jeg her, men jeg deler den med dere her. Nan betyr forøvrig brød, så når jeg skriver nanbrød, skriver jeg egentlig brød-brød.
  • 500 g hvetemel (ca 8 dl)
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 3 dl yoghurt naturel
  • 4 ss olje
  • 1 egg
Bland alt det tørre og tilsett deretter det våte. Elt til deigen er smidig. Bruk mel og yoghurt for å tilpasse konsistensen. Du kan godt bruke kalde ingredienser, men sett det i varmt vannbad for å heve. La det stå til heving i ca 30 minutter. Min deig hevet nesten ingenting, men ble likevel god og luftig under steking.

Sett stekeovnen på maks. Når den er varm skrur du på overvarme eller grillfunksjon.

Jeg brukte stekeplater uten bakepapir, men smurt med olje. Jeg fikk 8-10 nan ut av denne deigen. Du bruker hendene og strekker deigen ut til ønsket størrelse. Jeg liker nan sprøtt og tynt, så jeg hadde kun to nan per stekebrett. Stek brødene på nest øverste rille i 5-8 minutter. Pass på! Dette går lynkjapt! Smør brødene med litt smør, kanskje hvitløkssmør når de er helt ferske. Du kan også teste ut å ha for eksempel koriander eller hvitløk i deigen.

Serveres med en god indisk curry. Anbefaler Rogan Josh med lam på det varmeste!

Drikkeforslag: Indisk mango-lassi

Musikkforslag: Tøyen - India Pindia

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin